Gril na dřevěné uhlí
Správný gril by měl mít pevnou a stabilní konstrukci a měl by být umístěn tak, aby se ani trochu nekýval, jedině tak si budete užívat pohodlné grilování.
Jak vybrat správný gril?
Nabízíme vám několik tipů grilů, které jsou hezké jak svým vzhledem tak i praktičností.
Pokud se rozhodujete, který gril koupit, zvažte tyto vlastnosti:
1) velkou výhodou je víko. Pokud má gril víko můžete zauzovat a nepřímo grilovat. Maso ugrilované pod víkem bude mít lepší chuť s příměsí vůně dřevěného uhlí.
2) materiál roštu. Rošty se vyrábějí z různých materiálů (rošt z oceli s povrchovou úpravou niklu nebo z pochromované oceli. Nejlepší rošty jsou samozřejmně vyrobené z litiny
3) udržování žáru - zvažte jaká je možnost doplnění dřevěného uhlí nebo paliva. Některé přenosné grily nebo ohniště snadno doplníte aniž byste museli odendavat rošt s grilovaným jídlem
UDRŽOVÁNÍ ŽÁRU
Většina druhů dřevěného uhlí a lisovaných briket hoří maximálně hodinu. Pokud plánujete delší grilování, bude potřeba do grilu dosypat další palivo. Proto je vhodné, aby gril umožňoval pohodlné doplňování uhlí bez potencionální újmy na zdraví. Ideální přitom je, když nemusíte z roštu přendávat grilované potraviny.
Řešením bývají zpravidla separátní dvířka, které otevřete a uhlí doplníte, nebo rošt rozdělený na několik sekcí. Jednu část roštu poté sundáte a uhlí bez problému doplníte.